Meyermetoden og fødende der har været udsat for seksuelle overgreb

Photocredit Frederikke Brostrup
Dette indlæg er foranlediget af en jordemoderstuderendes nysgerrighed på Meyermetoden i forbindelse med hendes interesse for fødende kvinder, som har været udsat for seksuelle overgreb i barndommen.
Jordemoderstuderende er med til at ændre vores fag. De skal selvklart lære en masse, men de er også en kæmpe kompetence i deres læringsprocesser. Med deres unge og åbne sind ser de nyt og anderledes på vores fag og vores procedurer. Lidt ala kejserens nye klæder, kan os, der har været i faget længe være lullet ind i et slør af “sådan er det” eller “sådan gør man bare”.
De jordemoderstuderende har tid til at sætte sig ned og fordybe sig i empiri og studier og de SKAL analysere og blive gode til at se både den læring de skal opnå, men også de faldgrupper der kan være. Jeg elsker at gå til Bachelor og tema dage og nyde godt af deres viden.
Så når jeg bliver spurgt om en vurdering af en jordemoderstuderende, vil jeg hjertens gerne svare og da især, når spørgsmålet inddrager mit hjertebarn – Meyermetoden og hvorfor ikke dele indlægget som den korrespondance det var.
God læselyst.
Den 14. jan. 2020 kl. 09.33 skrev ☀️
Hej Heidi!
Jeg er jordemoderstudernde og følger med her inde på din side. Har købt din bog og synes din metode lyder interessant. Jeg har en forespørgsel, da jeg er ved at skrive 5. semesters projekt, og overvejer at holde oplæg om din metode.
Jeg har skrevet om kvinder, der har været udsat for seksuelle overgreb i barndommen. Tænker muligvis din metode kan bruges til at opnå kontrol for dem – dog med en bevidsthed om, at den er meget kropsnær, og tilmed kræver, at man giver en del af sin kontrol fra sig, for at opnå udbyttet.
Vil egentlig bare høre om du har nogle erfaringer med metoden på denne målgruppe, eller nogle tanker om, hvorvidt den ville fungere?
Har endnu ikke selv brugt den i praksis, og tænkte du var den bedste at spørge.
Mvh  ☀️

Kære ☀️

Spændende opgave du har.
Når man har været udsat for overgreb er hjernen konstant på vagt efter lignende. Det vil sige at fødslen kan være en trigger og det ved du selvfølgelig godt. For at føde skal man kunne give slip på hjernen og med tillid gå ned i kroppen. Ellers forstærkes smerteoplevelse og fødselsmodstand og fødslen “stikker af” med unødvendig smerte og manglende fremgang.
Kvinder som har været udsat for seksuelle overgreb har lært, at de konstant skal være på vagt og altså blive i hovedet i sårbare situationer. Og derfor er fokus på at give dem viden, kontrol og medinddragelse. En masse “hovede-ting” hvis du forstår, hvad jeg mener.. så når vi prøver at hjælpe dem denne vej, er vi faktisk med til at holde dem i en tilstand, der giver svære fødsler.. Derfor ser man også ofte, at kvinder der har været udsat for seksuelle overgreb, genlever overgreb i fødslen… nogle gange er det fødslen i sig selv, der bliver et overgreb, fordi den bliver så bevidst og smertefuld.
For at hjælpe kvinden, skal man få styr på hendes behov for viden og kontrol INDEN fødslen. Hun skal have en handlingsplan, så hun ikke skal forsøge at styre slagets gang UNDERVEJS i fødslen. Men trygt kan bevæge sig ind i kroppen og ned i den indre kontrol og tillid.
Tillid åbner op! Tvivl lukker i.
Viden skaber tillid. Derfor er fødselsforberedelse og fødselsplaner alfa og omega for især denne gruppe af fødende. Men også at lære hende en genvej til at give slip i den ydre kontrol og komme ind i den indre kontrol.
Jeg ville undervise hende i Fødsel i Fokus, som er baseret på Den Bio Psyko Sociale smertemodel – som er det, der forklarer, hvorfor Meyermetoden virker. Når hun ved, hvorfor den virker. Og hvor meget andet, der virker, så vil hun have større tillid tll fødslen og jordemoder og sin partner. Det som jeg kalder Fødselstrekanten. Her får vi fødslen i flow for hende. Og hun skal bare være.. trække vejret og holde sit fokus.
Når hun ved, hvad Meyermetoden kan gøre for hende, vil den være et trygt redskab og en evne til at være i dyb indre kontrol. Hun vil kunne “time” sine veer. Dykke ind i dem og komme flot ud til en pause. Partneren vil kunne hjælpe, fordi de på forhånd har en PARTNERAFTALE – fundamentet for Meyermetodens samarbejde, som betyder, at Partneren ikke forstyrrer med behov for feedback, men bare gør! Altså trykker. Og hvis hun ikke vil have det, siger hun bare NEJ. Det betyder at hun kan frit sige nej og han er tunet ind på at Nej er pejlemærket for, at alt hvad han gør, der ikke udløser et nej, er godt. Så tør han simpelthen at hjælpe, også selvom han kan være bange for, om det trigger hendes gamle overgreb. Det værste vi kan komme ud for er, at INGEN tør hjælpe..
Jeg ville også lære hende min Meyerteknik til Vaginaleundersøgelser som går ud på, at kvinden har tre safewords i undersøgelsen. PUST STOP OG UD
-Du må føre fingrene ind, når jeg puster ud. Du skal holde fingrene helt stille, når jeg siger stop og du skal tage fingrene ud med det samme, hvis jeg siger UD!
Partneren skal være instrueret i at følge dette til dørs, så kvinden føler, at der er back up, hvis hun bliver bange. På den måde kan hun bedre spænde af og tillade undersøgelsen – med tillid. Og så er den ikke smertefuld.. men en undersøgelse, som kvinden ønsker OG bestemmer over.
Ejerskab bliver nogle gange misforstået til, at kvinden skal have en masse ansvar og information. Det kan hun ikke håndtere i fødslen, da det kun vil trække hende væk fra den gode mestring og ud i den kontante smerteoplevelse.
Så det er meget vigtigt at definere forskellen på indre og ydre kontrol og på den måde arbejde med, hvad der skal til for at hun kan give slip på behovet for den ydre kontrol, så den ikke spænder ben for hende.
Og det er ikke kun den fødende der skal arbejde med det her, men i høj grad sundhedspersonalets misforståede velmenende behandling og informationsfokus…
Læs evt min bachelor
Held og lykke med din opgave – og tak for at du sætter fokus på så vigtigt et område <3
Kh
Heidi Meyer Vallentin


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *