Hvornår skal du ringe til fødegangen? Læs her 11 ydre tegn på hvor langt du er i fødsel

 

Der er ét hurtigt svar på, hvornår I skal ringe til fødegangen.

-Det skal I nemlig, når I ikke længere er trygge ved at være derhjemme.

Fødslen trives kun på tryghed. Og den trives aller bedst, hvis latensfasen foregår uden for meget opmærksomhed og gerne derhjemme, indtil veerne kræver jeres fulde fokus.

Men I skal ringe til jordemoderen, hvis fødslen stiger jer til hovedet,  og I har svært ved at være i det derhjemme. Mange gange kan jordemoderen guide jer til bedre mestring, og I kan så aftale, at I ser det an. En time eller to.

Tag to panodiler, et varmt bad, prøv måske at lave hule og arbejd med veerne i mørket, så oxytocinen kan bygge sig op til et godt niveau, inden I skal ud og køre og møde en masse indtryk, som kan få fødslen til at gå i sig selv.

Men husk

– At alt hvad der kan gå i sig selv SKAL gå i sig selv <3

Her er 11 ydre tegn på fødslens fremgang

 

 1. KARAKTERSKIFTE: Forandring af veer og vejrtrækning, nyt tempo, evt uden oplevelse af pause mellem veer.
 2. GRÅD: i overgange. Det er normalt at møde muren ved overgang til aktiv fase og igen i skiftet til overgangsfasen. Gråden kan være medvirkende til at kvinden giver bedre slip og bliver bedre til at samarbejde med fødslen.
 3. FOKUSDYBDEN: jo længere kvinden er i fødslen, jo højere er endorfin niveauet (de smertelindrende hormoner), som doper hende og giver et “glaced out look? i øjnene og enorm træthed, så hun måske  ikke selv kan løfte hovede eller arme.
 4. VESMERTEN: kan flytte sig fra fortil til bagtil. Smerten kan opleves som strålende ned i skeden og i benene, da barnets hovede trænger dybere ned.
 5. LYDEN: Den fødende får en dybere og længere lyd på ve-arbejdet i aktiv fase. Hen mod overgangsfasen kan høres en dybere rullende lyd og når baby trænger ned, kan der komme en rutche- bane lyd, hvor kvinden også ofte bliver bange idet der kommer et boost af adrenalin som vækker hende og gør hende klar til pressefasen. Her kommer der så ofte en stødende pres på lyden.
 6. HIKKE: kvalme, opkast og opstød kan være tegn på, at baby trænger ned igennem bækkenet, gerne omkring de 7 cm.
 7. MUSKULATUR: kuldskærhed, gaben og/eller muskelrystelser bliver mere udtalt i overgangsfasen.
 8. BLØDNINGEN: skifter farve fra lyserød vandig pletblødning til mere mørkerød kraftigere blødning. Og der kan komme helt glansfuld slim lige før pressefasen.
 9. AFFØRINGSTRANG: kommer gerne når livmoderen er på vej til at åbne det sidste og baby trænger ned til bækkenbunden.
 10. MAVEN: trykker med på veen, det kan nogle gange ses om en rullende bevægelse.
 11. “THE PURPLE LINE”: viser sig mellem den fødendes baller (på op mod 90% af fødende) når barnets hovede trænger ned på bækkenbunden. Og den bliver tydeligere opad som barnet trænger længere ned. Man kan også ofte se barnets hovede fylde lige under lænderyggen, ned mod numsen.

 

Med ønsket om at give jer den bedste fødsel <3

Jordemoder Heidi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *